Alkmaar Centraal


De motie om vuurwerkshows te vervangen door lasershows tijdens Alkmaarse feesten is met een ruime meerderheid aangenomen tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag. Vuurwerkshows gaan volgens de Partij voor de Dieren gepaard met veel fijnstof en neerslag van zware metalen. En dat past volgens de Alkmaarse fractie niet meer binnen het duurzame beleid van Alkmaar. Ook GroenLinks, SPA en PvdA zetten hun naam onder de motie.

Raadslid Kitty van Dam (PvdD) vroeg zich af waarom de stad nog een vuurwerkshow wil faciliteren. Ze noemde het in haar betoog tijdens de vergadering zelfs “raar” dat een gemeente veel geld uitgeeft aan zaken die zwaar belastend zijn voor de leefomgeving. “Hoe mooi het ook is, vuurwerk is niet goed voor mens, dier, natuur en milieu. Een gemeente zou hier op geen enkele manier een bijdrage aan moeten willen leveren. Zeker nu er zulke mooie alternatieven beschikbaar zijn”.

Vorig jaar tijdens het Alkmaars Ontzet werd een proef gedraaid met een grote lasershow. Volgens de partij werd deze show goed ontvangen door het publiek en ook de  8 October vereeniging was positief. De vereniging sluit ook dit jaar de Alkmaarse feestdag af met een lasershow.

Alle partijen, uitgezonderd OPA en VVD, gingen mee in de motie. BAS doet op Twitter nog een duit in het zakje; “Wij moeten vooruit en niet blijven hangen in het verleden”. In steeds meer steden wereldwijd worden vuurwerkshows vervangen door duurzame alternatieven, zoals lasers en drones.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl