Alkmaar Centraal


Tijdens de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. Daarom wordt in het najaar de landelijke Week van de veiligheid georganiseerd door onder andere politie en gemeenten. Van 6 tot en met 14 oktober worden ook in Alkmaar weer activiteiten georganiseerd rond Veiligheid & Preventie.

In gemeente Alkmaar wordt de Week van de Veiligheid afgetrapt door een soort straattheater met 'zakkenrollers'. Shoppers in het centrum en in Winkelcentrum De Mare worden niet echt gerold, maar krijgen stiekem een kaartje in de tas of broekzak gestopt, dat ze bewust maakt van hoe eenvoudig zij bestolen kunnen worden. De acteurs zijn zaterdag 6 oktober actief in De Mare en op 13 oktober in het centrum, telkens van 11:00 tot 15:00 uur actief.

Het aantal woninginbraken is in Alkmaar sinds 2014 flink gedaald, maar elke inbraak is er één teveel. Daarom staan er zaterdag 13 oktober in de winkelcentra Oudorp en De Mare ‘woninginbraaktenten’ waarin de politie, Stadstoezicht en politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijven tips geven over inbraakpreventie. Niet alleen wat betreft handelen, maar bijvoorbeeld ook over goed hang- en sluitwerk. Iedereen is tussen 12:00 en 16:00 uur welkom voor advies en kop koffie of thee.

Om overlast beter aan te kunnen pakken en meer gevoel van veiligheid te creëren, is in februari een uitkijkpost op de Dijk geopend voor politie, stadstoezicht, het sus-team en ook gebiedsconsulenten. Alle omwonenden krijgen voor 8 oktober een enquête in de bus waarin zij kunnen aangeven of het gewenste effect behaald wordt. Andere mensen die de enquête willen doen kunnen die tijdens de Week ophalen in de uitkijkpost.

Na de Week van de Veiligheid is ex-inbreker Evert Jansen in Alkmaar om inzicht te geven in hoe inbrekers kijken. Maandag 29 oktober is hij in Daalmeer/Koedijk en dinsdag 30 oktober in Alkmaar-Zuid om de beveiliging van huizen te beoordelen. ’s Middags fotografeert hij kwetsbare punten, 's avonds laat hij die zien aan de bewoners tijdens twee bijeenkomsten. Verder vertelt hij over de werkwijze van inbrekers en geeft preventietips.

Ook de politie, Stadstoezicht en andere medewerkers van de gemeente zijn op de bijeenkomsten. Binnenkort volgt meer informatie en de mogelijkheid om zich aan te melden voor de bijeenkomsten. (foto: Marco Schilpp)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl