Alkmaar Centraal


Maandag was het weer tijd voor Alkmaars Ontzet. Elk jaar wordt op 8 oktober de victorie op de Spanjaarden in 1573 gevierd en ook deze keer was het typisch Alkmaarse feest een groot succes. Onder andere Dance & Pop op het plein, ringsteken en de welbekende zuurkoolmaaltijd waren dit jaar geliefd bij de stadsbewoners.

Op het Waagplein konden muziekliefhebbers genieten van Dance & Pop, waarbij tientallen artiesten optraden. Van hiphop tot volksliederen; er was voor ieder wat wils. De bezoekers genoten van de optredens en de gezelligheid: "Het is super gezellig en de samenhorigheid is duidelijk voelbaar. Iedereen zingt en danst lekker mee. Dit is toch op en top Alkmaars Ontzet!?" Een jonge bezoekster had graag een toevoeging aan het programma gezien: "Wel jammer dat er geen K3 is, maar dit ook wel leuk. Je kan er wel op dansen."

In het Kennemerpark vond ook dit jaar het vertrouwde ringsteken plaats. De deelnemers reden met paard en wagen door de park en probeerden zoveel mogelijk ringen te verzamelen. "Ik doe hier al een paar jaar aan mee en elk jaar heb ik er weer even veel zin in. Het is heel leuk en ik ben er nog goed in ook", vertelt een enthousiaste deelnemer. Minder ervaren ringstekers genoten net zoveel van het Oudhollandse spel: "Ik deed dit nu voor de tweede keer en het is heel leuk. We hebben het best goed gedaan, al zeg ik het zelf."

De bezoekers hadden ook plezier bij het welbekende spektakel: "Het is fijn om naar te kijken en ik haal hier ook herinneringen mee op. Een paar jaar geleden deed ik ook mee, maar nu ben ik daar helaas toch een beetje te oud voor. Maar ik geniet er van om er naar te kijken", vertelt een toeschouwer.

Aan het eind van de middag was de befaamde zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein voor mensen die lid zijn van de 8 October Vereeniging. Iedereen geniet zichtbaar van de traditionele maaltijd. "Het is hartstikke lekker en natuurlijk ook heel gezellig zo met iedereen samen. Ik doe dit al zolang ik mij kan herinneren. Je leert mensen die elk jaar komen ook een beetje kennen, dat is ook leuk", vertelt een mevrouw.

Naast alle traditionele activiteiten was er nog de allerlaatste mogelijkheid om de Klim naar de Hemel te maken op de Grote Kerk. "Het was de laatste dag, maar wie weet komt het nog eens terug. Het was een geliefde attractie en goede publiekstrekker voor Alkmaar, dus wie weet. Het zou leuk zijn", hoopt een medewerkster.

De Alkmaarse feestdag werd afgesloten met een prachtige lasershow.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl