Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 48-jarige Pieter K. veroordeeld tot een celstraf van negen jaar en negen maanden voor het ontvoeren en vermoorden van de Alkmaarse garagehouder Pieter Teunissen in 1997. Dit meldt mediapartner NH Nieuws. De eis van het OM in het hoger beroep was twaalf jaar, drie jaar meer dan de in 1999 toebedeelde straf.

K. vluchtte kort na de fatale ontvoering, die hij samen met een ander uitvoerde, naar de Filipijnen en werd destijds bij verstek veroordeeld tot negen jaar celstraf voor doodslag en ontvoering. De rechtbank had medeverdachte Johnny Z. in 1998 zes jaar cel opgelegd. Maar K. bleef uit handen van justitie.

Tot 2016. Toen kreeg hij de status ongewenste vreemdeling. Hij werd op het vliegtuig naar Schiphol gezet en daar opgepakt. K. ging in hoger beroep, maar dat liep voor hem verkeerd af. Het OM sloeg terug met een drie jaar hogere eis. Doodslag moest moord zijn en ook diefstal werd nu ten laste gelegd. Daarnaast werd het K. zwaar aangerekend dat hij zijn straf zo lang was ontlopen, tot extra verdriet voor de nabestaanden van het slachtoffer.

K. en zijn handlanger deden bij de Alkmaarse garagehouder voor als potentiële kopers. Toen Teunissen mee ging op proefrit, wilden ze de auto stelen en eisten dat hij uitstapte. Toen die weigerde, plaatste K. hem vanaf de in een wurggreep. Pas veertig minuten later - nabij Schagen - liet hij  los: Teunissen was toen al overleden. Nadat ze bijna 2.000 gulden uit z'n portemonnee hadden gehaald, parkeerden ze de auto op een parkeerplaats in Schagen en gingen er vandoor.

Het gerechtshof strafte lager dan de eis, omdat de zaak in hoger beroep al te lang zou hebben gesleept.
Bekeken: 2841x