Woensdag 31 oktober organiseert de KNNV Alkmaar-Den Helder een lezing van Hans Cornelissen in het Alkmaarse wijkcentrum Overdie. De aan de VU Amsterdam verbonden professor ecologie zal spreken over de gevolgen van klimaatverandering voor ecosystemen.

Na een korte inleiding over de te verwachten klimaatveranderingen in de verschillende werelddelen zal Hans Cornelissen het vooral hebben over hoe, uitgaande van bepaalde voorspelde veranderingen, ecosystemen daarop zouden kunnen reageren.

Met name zal hij hierover eigen (veld)onderzoeksresultaten laten zien uit diverse ecosystemen waar hij zelf graag komt, zoals in het noordpoolgebied, China en Australië. Hij zal niet alleen benadrukken hoe planten en dieren reageren op klimaatverandering, maar ook belangrijke processen zoals de afbraak van dood plantenmateriaal en natuurbranden aanhalen, die op hun beurt weer CO2 produceren. De rol van de eigenschappen van diverse plantensoorten bij deze processen krijgt uitvoerig de aandacht, bijvoorbeeld in experimenten in 'bomenkerkhoven' en in zijn brandlaboratorium op de Vrije Universiteit.

De lezing van Cornelissen begint om 20.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging van veldbiologie: knnv.nl/alkmaar.
Bekeken: 3291x