Maandagavond was ex-inbreker Evert Jansen in Koedijk en Daalmeer om inwoners voor te lichten over inbraak- en diefstalpreventie. De bijeenkomst was georganiseerd door gemeente Alkmaar en burgemeester Bruinooge was aanwezig. Het resultaat was een informatieve en voor sommige bewoners enigszins beschamende bijeenkomst.

Evert was 's middags Koedijk en Daalmeer door gelopen op zoek naar alle mogelijkheden waar echte dieven en inbrekers rijker van kunnen worden. Denk aan bereikbare open ramen, niet afgesloten schuurtjes, eenvoudig te vinden reservesleutels, fietsen die niet op slot staan voor de deur en zelfs sleutels die nog in deursloten zitten. Sleutels gaf hij af of gooide hij in de brievenbus.

's Avonds liet Evert tegenover zo'n 60 inwoners beelden zien van zijn speurtocht en vertelde over hoe hij ongestoord zijn gang kon gaan of had kunnen gaan, soms terwijl mensen thuis waren. De politie had geen enkele melding gehad van verdacht gedrag. Slechts één keer was hij kort door een passant aangesproken omdat hij ergens in een tuin bij een huis rondhing.

De avond bevatte humor en ongemakkelijke momenten als iemand zijn eigen fout of die van een ander herkende. (foto: Twitter @POL_BWijnen)
Bekeken: 3586x