De Alkmaarse wethouder Elly Konijn wilde zich liever niet mengen in de lokalenstrijd, maar heeft nu de opdracht van het college om dat wél te doen. Binnenkort gaat ze met de besturen van Ronduit en Saks om tafel om een oplossing te vinden voor de slepende kwestie rond de huisvesting van vooral de Vroonermeerschool.

De strijd tussen de scholen speelt al sinds 2017, toen op last van de gemeente het aanbod in de groeiende wijk Vroonermeer uitgebreid moest worden met een openbare school. Tot die tijd had de katholieke Lispeltuut-school het alleenrecht in de wijk, maar die moest nu het gebouw en de wijk delen met de 'concurrent', die Ronduit opstartte.

De Vroonermeerschool kreeg daarop de beschikking over twee lokalen in het multifunctionele accommodatie waar de Lispeltuut is gehuisvest zo lang het geplande schoolgebouw nog op zich laat wachten. In het ene lokaal krijgen de kleuters les, in het andere krijgen de kinderen uit groep drie tot en met acht les. Aan het einde van het eerste schooljaar was de school al gegroeid van naar 25 leerlingen.

De relatie tussen beide scholen is gespannen, waarbij het er vooral op lijkt dat de Lispeltuut het de concurrent zo lastig mogelijk wil maken. De lokalen waar de Vroonermeerschool over 'mag' beschikken zijn, voorzichtig gesteld, niet de beste ruimtes in het gebouw. Voor de zomervakantie 2018 heeft de openbare school de gemeente gevraagd drie lokalen toe te wijzen aan de school zodat boven- en onderbouw opgesplitst kunnen worden en de school verder kan groeien, maar dat verzoek is niet ingewilligd. Ondertussen staan er twee lokalen in het noodgebouw leeg.

Op de eerste dag van dit schooljaar werd de staf van de Vroonermeerschool geconfronteerd met een afgesloten berghok dat tot lokaal was omgebouwd. Het slot bleek vervangen en het geïmproviseerde lokaal was leeggehaald door de Lispeltuut. De lessen konden daardoor niet op tijd beginnen en de kinderen moesten tijdens hun eerste schooldag zelf de meubels weer naar binnen dragen. Het is slechts één voorbeeld.

"Door haar standpunt spreekt het SaKS-bestuur feitelijk een veto uit over het kansrijk opbouwen van een nieuwe openbare school in de Vroonermeer. Ronduit dient letterlijk en figuurlijk meer ruimte te krijgen. In 2001 is De Lispeltuut gestart met een groot gebouw en een aantal leerlingen dat ook niet aansloot op het aantal vierkante meters. Zij hebben ruimte voor die aanloop gehad. Het openbaar onderwijs in de Vroonermeer zou die flexibiliteit in de aanloop ook graag krijgen." zo schrijft voorzitter van het bestuur Jan Zijp in een brandbrief aan de raad.

De nieuwbouw van het SOED (Scholen onder Een Dak) zal volgens planning pas in het schooljaar 2020-2021 in gebruik genomen kunnen worden. Over het gebruik van het nieuwe schoolgebouw hebben de twee scholen samen met de wethouder al afspraken gemaakt. Zo zal jaarlijks een verdeling van de lokalen worden gemaakt op basis van het aantal nieuwe leerlingen en de samenstelling. Het nieuwe gebouw krijgt 20 lokalen. De twee scholen maken dan gezamenlijk gebruik van de kantine, sanitair en gymzaal.
Pin It
Bekeken: 2706x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/