Voor Alkmaarders woonachtig in de binnenstad doet zich een unieke kans voor. Bewonersinitiatief AlkmaarEnergie komt in 2019 met een collectief zonnedak, waardoor het mogelijk wordt om gebruik te maken van zonne-energie opgewerkt door zonnepanelen die op een ander dak liggen. Een appartementsgebouw aan de Gedempte Nieuwesloot faciliteert het collectieve zonnedak, waar in 2019 zo’n 240 zonnepanelen worden geplaatst. Naar verwachting wordt het zonnedak volgend voorjaar al in gebruik genomen.

Inmiddels zijn er meerdere inwoners uit de VvE, maar ook elders uit Alkmaar, die hebben aangegeven mee te willen doen. Zij kunnen binnenkort hun eigen energie op wekken. Een unieke kans voor bewoners in de binnenstad, omdat de hoeveelheid geschikte daken beperkt is. "Wij willen graag ons gebouw verduurzamen en laten zien dat het mogelijk is om onze VvE duurzaam
te maken", zegt Casper Tigchelaar bewoner en VvE-bestuurslid van het complex. "Wij kunnen op ons dak meer zonnepanelen kwijt, dan we zelf nodig hebben. Door de rest van het dak te verhuren aan
AlkmaarEnergie maken wij het voor andere bewoners mogelijk om hun eigen zonne-energie op te wekken door zonnepanelen die op ons dak liggen."

Vanuit AlkmaarEnergie is men zeer verheugt met deze mogelijkheid. "In de binnenstad van Alkmaar zijn veel daken niet geschikt of te klein voor zonne-energie", aldus voorzitter Benny Duimel. De vraag naar het opwekken van eigen zonne-energie wordt steeds groter en met name in steden is een collectief zonnedak dé oplossing voor veel inwoners. "Wij hopen dan ook dat er veel VvE’s volgen die met elkaar Alkmaar wat duurzamer willen maken."

Meer informatie staat op alkmaar-energie.nl. Hier staat ook de werking van de postcoderoosregeling uitgelegd. (foto: AlkmaarEnergie)
Bekeken: 3025x