De Alkmaarse politie waarschuwt mensen alert te zijn voor oplichters die zich schuldig maken aan Tikkie-fraude. De laatste week kreeg de politie regelmatig meldingen uit Alkmaar en omgeving.

Tikkie-fraude is een vorm van internetoplichting en cybercrime waarbij criminelen contact leggen met een onschuldige aanbieder op een handelsverkoopplaats, zoals Marktplaats. Bij een deal, vraagt de koper (de oplichter) het bankrekeningnummer van de verkoper (het slachtoffer), zodat het geld kan worden overgemaakt. Daarna WhatsAppt de koper dat hij "slechte ervaringen heeft met de handelsplaats, vanwege fraude." Hij verzoekt de verkoper om ‘puur uit voorzorg’ via de Tikkie-app om 1 cent over te maken. Dit, zodat "hij weet dat naam en rekeningnummer met elkaar overeenkomen." Dat lijkt logisch te klinken en daarom denken mensen dan ook dat het allemaal in orde is. Dit is echter niet het geval, want vervolgens stuurt de oplichter via WhatsApp een link, waarmee het slachtoffer snel die ene eurocent kan overboeken. Die link lijkt heel erg op de echte link, maar is in werkelijkheid soort kopie die gemaakt is door de crimineel. Met de gegevens die vervolgens worden ingetikt in deze link, krijgt de oplichter toegang tot de bankrekeningen van de verkoper.

Het gevolg is dat de bankrekening van het slachtoffer wordt leeggeroofd door de oplichter. Het advies van de politie is om niemand (die je niet persoonlijk kent) te vertrouwen die vraagt om 1 cent over te maken en altijd op de hoede te zijn.