'Halleluja', 'Suzanne', 'So long Marianne', de teksten van de in 2016 overleden zanger en dichter Leonard Cohen gaan over de grote themaโ€™s van het leven: liefde en dood. Maar ze gaan ook vaak over religie. De van oorsprong Joodse zanger verwerkte in veel van zijn teksten Bijbelse motieven. Woensdag 14 november wordt er een lezing over de Canadees gegeven in de Vrijheidskerk in Alkmaar.

In de eerdere muziek van Leonard Cohen lopen Joodse en Christelijke verwijzingen soms door elkaar heen.ย Maar hij was ook een tijd lang lid van de Church of Scientology, bekeerde zich op latere leeftijd tot het Boeddhisme en bracht jaren door als monnik in een Zen-klooster. Al die religieuze tradities hebben hun neerslag in de donkere, romantische en poรซtische teksten van Cohen. Samen met zijn diepe stemgeluid, heeft de muziek dan ook een bijna hypnotiserende werking.

Op deze avond analyseert Edward Kooiman teksten van Cohen en met name de geloofsaspecten die erin worden verwoord. Maar er wordt natuurlijk ook geluisterd en gekeken naar de meester zelf.

De lezing is gratis toegankelijk en begint om 20:00 uur. Opgeven kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De Vrijheidskerk is gevestigd aan Hobbemalaan 2a in Alkmaar. (foto: Wikipedia / Rama)