Alkmaar Centraal


Donderdagavond 6 december sluit Adapt het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Alkmaar af. Er wordt onder meer gevierd dat de Gemeenteraad Alkmaar in de gemeentebegroting 2019 budget beschikbaar heeft gesteld voor het ontwikkelen van een kerkenvisie. Tijdens de aftrap van de Nationale Kerkenaanpak op 10 november in Nijmegen reageerde minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen enthousiast op dit nieuws uit Alkmaar. Ze prees erfgoedstichting Adapt voor de inzet om dit voor elkaar te krijgen.

Steeds minder mensen behoren tot een geloofsgemeenschap of gaan geregeld naar de kerk. Daarom riep minister Van Engelshoven gemeenten tijdens dit Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed op om samen met de kerkeigenaren en maatschappelijke organisaties een visie te ontwikkelen op de toekomst van het religieus erfgoed in de gemeente. Daarin worden alle kerkgebouwen binnen de gemeente in รฉรฉn keer tegen het licht gehouden.ย  Adapt erkent dat een kerkenvisie een lastige puzzel is. Voor het succes ervan helpt het volgens de lokale erfgoedstichting als mensen elkaar alvast iets beter hebben leren kennen voordat het over pijnlijke keuzes gaat.

De bijeenkomst start met een inleiding van Jeroen Ubels, die dit jaar afstudeerde aan de TU Delft op een gewaagde studie naar het verplaatsen van de kerken in het centrum van Rome naar een buiten gelegen gebied. Daar zouden de kerken een trekpleister kunnen worden en de druk van toeristen op het Romeinse centrum verlichten. Wethouder Braak van Cultureel Erfgoed licht daarna kort toe wat een kerkenvisie is, wat de gemeenteraad met het beschikbaar stellen van dit budget heeft beoogd en welke stappen de gemeente nu wil zetten. Vervolgens kunnen de gasten aansluiten bij enkele puzzeltafels, onder het genot van een hapje en eend drankje.

De avond begint om 20:00 uur en vrij toegankelijk. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar op adaptalkmaar.nl. De bijeenkomst vindt plaats in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen 33-37 in Alkmaar.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Belย 072 844 98 48ย of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl