Alkmaar Centraal


Woensdagochtend vond in het stadhuis in Alkmaar een hoorzitting plaats waarin een onafhankelijke bezwarencommissie de bezwaren van bewoners tegen het housefestival De Brug Draait Door aanhoorde.

Het jaarlijkse evenement op de Platte Stenenbrug zorgt voor veel geluidsoverlast voor buurtbewoners. Eén van de woordvoerders van de bewoners is Theodoor Bakker. "Wij vragen ons af hoe de overheid dit toe kan laten. Hoe kunnen ze zeggen dat een evenement belangrijker is dan het belang van de bewoners? Het doel van onze bezwaarprocedure is om het college de kans te geven om de hele beslissing over het festival te heroverwegen. Daar hebben burgers recht op."

De heer Vogelaar van de Vereniging Zondagsrust was ook aanwezig bij de hoorzitting. Hij staat de bewoners bij in hun bezwaar. "Het belang is niet alleen dat er godsdienstoefeningen gedaan kunnen worden, maar ook dat er op zondag openbare rust moet zijn en dat is er zo niet."

"Mensen die er wonen gaan langzamerhand weg en daar komen dan jongeren voor in de plaats. Dat is eigenlijk wat de gemeente wil, want jongeren in de binnenstad passen beter in het plaatje, maar dat moet je echt niet willen hoor", vult een bewoonster aan.

Er waren ook twee vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig. Zij benadrukken dat er eerst twee evenementen waren en dat de gemeente er daar al één van geschrapt heeft om het voor de bewoners dragelijker te maken. "Eén van de voorwaarden was bij het schrappen van dat ene evenement dat op het overgebleven festival wel hardere muziek gedraaid mag worden, met een geluid van maximaal 95 decibel." Bewoners geven hierbij wel aan dat het aantal decibel in bijvoorbeeld de Hekelstraat absoluut hoger ligt, tot zo'n 100 decibel, soms zelfs eroverheen.

De externe bezwarencommissie gaat nu vergaderen en de burgemeester advies geven over de hele zaak. De burgemeester zal dan uiteindelijk de beslissing maken. Op het moment dat de bewoners het niet met de uitspraak eens zijn kunnen zij naar de rechter stappen.

De meeste bewoners zijn redelijk tevreden over de zitting. "We zijn in elk geval weer gehoord, dat is wel fijn. Maar nu is het wel weer afwachten wat er gaat gebeuren, we kunnen alleen maar het beste hopen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl