Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Vrijdag opende gedeputeerde Elisabeth Post samen met een brug- en sluiswachter vanuit Weg & Waterhuis de Langebalk in Heerhugowaard de Stolperophaalbrug in Schagen te openen voor het eerste vrachtschip. "Het was best nog even spannend om te doen" liet de zichtbaar trotse gedeputeerde weten.

Met brug- en sluisbediening vanuit één centrale locatie wil de provincie het vrachtvervoer over water stimuleren en een betere doorstroming realiseren voor zowel scheepvaart als het wegverkeer. "Want als er meer schepen varen, rijden er minder vrachtwagens en daar hebben we allemaal wat aan" vertelde Post de aanwezigen.

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw en inrichting van  het steunpunt. Met een GPR-score (Gemeentelijke Praktijk Richtlijnen) van 9,15 op een schaal die tot 10 loopt is het gebouw het meest duurzame provinciale gebouw. Bij de bouw is gebruik gemaakt van materialen die later hergebruikt kunnen worden en is het afval en puin van het oude steunpunt hergebruikt.

Vanuit de Langebalk worden de komende jaren 44 bruggen en sluizen bediend, te beginnen dus met Stolperophaalbrug in Schagen. Van de 44 bruggen en sluizen zijn er 40 van de provincie, twee van Rijkswaterstaat, één van Port of Den Helder en één van Recreatieschap Spaarnwoude.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl