Alkmaar Centraal


Robin Groot van de Alkmaarse IJsclub mag zichzelf koningin van de lange afstanden noemen, bij de dames junioren A althans. Robin heeft afgelopen weekend namelijk op zowel de 3.000m als de 5.000m de Nederlandse titel gepakt. Voorafgaand aan dit weekend waren de verwachtingen al hoog. Robin had tot dan toe de snelste tijd gereden over de 3.000m dit seizoen, dus zij was titelfavoriet nummer 1.

Dat zij zelf deze druk ook voelde gaf ze na haar eerste gouden rit ook eerlijk toe: ''Ja ik was best gespannen en dat sloeg op mijn benen.'' Uiteindelijk bleek het wel genoeg voor de titel in een tijd van 4.23.61, bijna een seconde sneller dan de nummer twee. Zelf is Robin niet echt tevreden met haar rit: ''Vier minuut 23, dat is negen seconden boven m'n persoonlijk record.'' Daarnaast was ze ook kritisch over haar race. Door die spanning in de benen vond zij zichzelf te ver naar achter afzetten en moest er heel hard voor werken om de gang erin te houden. Ze was daarom extra blij dat het toch genoeg was voor
de titel.

Na die succesvolle zaterdag was het zondag tijd voor de langste afstand. Ook hier was Robin titelfavoriet, al was het, verrassend genoeg, haar eerste 5.000m. Zij reed de rit geheel op eigen manier met een rustig oplopend schema en niet super vlak. Haar eindtijd, 7.33,34, gaf echter wel recht om de hoogste trede van het podium te mogen beklimmen. Zo maakte Robin haar dubbelslag. Vorig jaar reed Robin ook nog het NK sprint, maar liet dat toernooi dit jaar expres even varen. Ze geeft zelf aan dat ze moest kiezen. Ze heeft al de Wereldbeker Kwalificatie bij de senioren gereden en de Wereldbeker voor de junioren in Polen. Rust is ook belangrijk.

In alle feestelijkheid van Robin zouden Isa Merkuur en Wesley Hollenberg bijna vergeten worden. Zij reden ook de 3.000m en wisten zich door hun goede prestaties te plaatsen voor de 5.000m. Isa reed in 4.35,35 naar de tiende tijd, een zeer knappe prestatie in een sterk en gelijkwaardig veld. Die tiende plek gaf haar het recht om de 5.000m te rijden. Ze ging deze rit dan ook in met het idee om sowieso een PR rijden. Dit zou namelijk al de tweede 5.000m voor haar worden. Met een PR van zeven seconden werd zij 11e. Naar eigen zeggen was dit haar zwaarste schaatsweekend ooit en is ze doodop, maar wel zeer tevreden. Wesley Hollenberg reed ook in de schaduw van de absolute toppers mee naar de 5.000m. Met zijn 8e plek op de 3.000m in een tijd van 4.03,45 reed hij een prima rit, maar kwam helaas niet in de buurt van de prijzen. De 5.000m, een afstand die hem nog beter ligt, volbracht hij net onder de zeven minuten, 6.59,23, en dat leverde hem een 7e plaats op.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl