De Alkmaarse gemeenteraad twijfelt of er misschien sprake is van ongeoorloofde staatssteun bij de nieuwbouw van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Er wordt gediscussieerd of het ziekenhuis misschien al teveel financiële steun heeft gekregen van de gemeente voor de bouw in stadspark De Alkmaarder Hout.

De Alkmaarse fracties van de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie hebben een notitie gekregen waar instaat dat de regels van staatssteun mogelijk overtreden worden bij de nieuwbouw van Noordwest Ziekenhuisgroep. De notitie kwam van Allard Knook, een jurist die een boek heeft geschreven over staatssteun. In zijn notitie stipt hij onder andere aan dat de bouwgrond het Alkmaarse ziekenhuis niet veel gekost heeft en dat de gemeente de tijdelijke parkeervoorzieningen zou betalen.

Naar aanleiding van deze notitie hebben de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren vragen gesteld aan het Alkmaarse college. De partijen willen dat het hele verhaal rond de nieuwbouw goed wordt uitgezocht en dat de gemeente transparant is en blijft. De partijen geven hierbij ook aan dat de gemeente al eens eerder een fout heeft gemaakt bij een bouwproject. Bij de bouw van het nieuwe AZ stadion werd ook gedacht dat er sprake was van staatssteun waardoor de gemeente de deal met AZ moest openbreken. Dat leverde toen vertraging op, wat ook bij het ziekenhuis kan gebeuren. Actiegroep Red De Hout overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Dat zou veel vertraging opleveren, net als met de bouw van het stadion in 2006.

De Alkmaarse fracties van de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hebben inmiddels al antwoord gekregen op hun gestelde vragen. Volgens het Alkmaarse college is er bij de nieuwbouw van het ziekenhuis geen sprake van staatssteun, omdat het om een lokaal ziekenhuis gaat en lokale steun uitgezonderd is van de Europese regels. De Partij voor de Dieren nam echter geen genoegen met dit antwoord en vroeg of de gemeente geen second opinion moet regelen. De Alkmaarse wethouder Pieter Dijkman had al gerekend op deze vraag en had van tevoren al twee advocatenkantoren om de second opinion gevraagd. Beide kantoren constateerde daarop dat het in dit geval niet om staatssteun gaat maar om lokale steun van de gemeente, en dat is gewoon toegestaan.

Hiermee nemen de fracties van de twee partijen echter nog steeds geen genoegen. In januari gaat de ChristenUnie opnieuw proberen het onderwerp bespreekbaar te maken in de raad.
Pin It
Bekeken: 3181x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/