Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Zo trots als een pauw vertelde Johan Barendregt maandagmiddag hoe het zo ver gekomen is dat er 1451 zonnepanelen op het dak van Barendregt Agro in Schermerhorn terecht zijn gekomen. En ook waarom dat is gebeurd. "We verwachten 420.000 kilowattuur aan stroom te gaan opwekken, ongeveer het dubbele van ons eigen verbruik. Er wordt dus 210.000 kilowattuur terug geleverd aan het net, genoeg om ongeveer 70 huishoudens het jaar rond van elektriciteit te voorzien", zo laat hij de toch wel grote groep aanwezigen weten.

Die groep bestaat uit mensen van het installatiebedrijf, van de gemeente en, voor een groot deel, uit collega's van Barendregt die duidelijk geïnteresseerd zijn maar het verschijnsel met de traditionele agrarische nuchterheid en scepsis benaderen. Een kort verhaal van de installateur en over de (nu nog) beschikbare SDE-subsidie zorgt voor gerichte vragen en toont dat er zeker interesse is.

Het ging overigens allemaal niet vanzelf. Om deze hoeveelheid stroom terug te kunnen leveren aan het net was het ook noodzakelijk om een zwaardere aansluiting op het stroomnet te krijgen en een nieuwe transformator aan te schaffen. Een forse investering. Ook GroenLinks wethouder Christian Braak is trots: "Ik koester dit moment en wat hier nú gerealiseerd is. Natuurlijk hebben we een doelstelling in 2020 maar dit is hier en nu en daar ben ik trots op."

Met een druk op de bekende rode knop werd de installatie daarna ceremonieel in gebruik genomen. Wie ter plaatse wil zien wat de panelen opwekken, op de voorkant van één van de loodsen (te zien vanaf de Molendijk) is een grote wijzer aangebracht zodat te zien is hoeveel groene energie er gegenereerd wordt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl