Menig televisieserie heeft er al dankbaar gebruik van gemaakt en ook menig delinquent kent de binnenkant van gevangenis Schutterswei in Alkmaar, waaronder een aantal bekende namen. Als alles volgens plan verloopt wordt januari begonnen met de transformatie van gevangenis naar hotel.

De laatste mogelijkheid voor het publiek om nog een kijkje te nemen in deze gevangenis-oude-stijl waar 'Celblok H' en 'Penose' zijn opgenomen ligt alweer even achter ons. Toch zorgt een trieste aanleiding ervoor dat zich nu de mogelijkheid voordoet om een exclusieve rondleiding te krijgen onder leiding van oud-werknemers.

Wie op Texel de naam Rob Daalder laat vallen kan meteen rekenen op een gesprek. Het eiland zet zich in om Rob te helpen bij een gevecht dat hij niet alleen kan winnen. Als kind liep hij ernstige brandwonden op, later overwon hij lymfeklierkanker maar werd hij bedreigd door nierfalen. Een donornier bracht uitkomst maar de lymfeklierkanker stak de kop weer op. Opnieuw won Rob. En werd hij prompt getroffen door een hartaanval.

Ook daar vocht hij doorheen tot hij anderhalf jaar geleden neurologische klachten kreeg en bleek te lijden aan het zeldzame liquorhypotensiesyndroom waardoor hersenvocht weglekt. Een aandoening die te opereren is, maar Nederlandse neurologen durven het niet aan omdat het risico op hersenschade te wordt geacht. Een neurochirurg in Los Angeles opereert jaarlijks succesvol zo’n 75 patiënten met deze ziekte. Het probleem is geld.

Nu Texel zich al volledig inzet om Rob te helpen heeft schoonzus Saskia Mooij het plan opgevat om de actie uit te breiden naar Alkmaar. Ze heeft in Schutterswei gewerkt en besloot rondleidingen tegen betaling te organiseren om zo de stichting SupportRob.nl te helpen. Wie dus besluit om zich via de website supportrob.nl aan te melden voor een exclusieve laatste blik met verhalen-van-toen steunt daarmee ook nog eens dit goede doel.

Jeroen Nolten werd jaren geleden als 'broekie' uitgeleend aan Schutterswei en is er nooit meer weggegaan. ook nu is hij er nog steeds actief als beheerder en dient hij als wandelende vraagbaak voor de bedrijven die de gevangenis straks moeten verbouwen. Over gevangenen mag hij niet veel vertellen, maar over het gebouw en het sterk veranderde gevangeniswezen weet Nolten praat hij ronduit. En één ding weet hij zeker: de gevangenissen van toen waren een stuk overzichtelijker. Of dat echt zo is kun je nu zelf bepalen tijdens één van de rondleidingen. en daar help je ook nog eens Rob mee. opgeven kan via supportrob.nl.
Bekeken: 3395x