Alkmaar Centraal


Lachgas verkopen op Alkmaarse evenementen mag in het nieuwe jaar niet zomaar meer. De gemeente ziet het als 'mogelijk aanstootgevend en een risico voor de veiligheid en gezondheid'. Organisatoren moeten vanaf 1 januari de risico's van lachgasverkoop en -gebruik inschatten en maatregelen nemen. Als ze dat niet doen, kan het verboden worden.

Dit staat in de nieuwe Uitvoeringsregels evenementen 2019. "Het gebruik van lachgas kan door andere bezoekers als aanstootgevend worden ervaren. In een menigte kan het aanleiding zijn voor valpartijen, botsingen en irritaties."

Daarom kan de gemeente in de vergunning nadere voorschriften binden aan de verkoop ervan. De organisator moet de mogelijke risico's inschatten en maatregelen nemen om deze risico's te beperken. "Het kan dus ook worden verboden", laat een woordvoerder weten aan onze mediapartner NH Nieuws.

De gemeente stelt dat bij evenementen steeds vaker drugs en lachgas worden gebruikt. "Bovendien is de drempel om lachgas te gebruiken in combinatie met alcohol lager." Ze zien de verkoop en het gebruik van lachgas als mogelijk risico voor de veiligheid, openbare orde en volksgezondheid.

Rondom de viering van het Alkmaars Ontzet ontstond er ophef over dat er op het feest op de Paardenmarkt lachgas werd verkocht. Veel Alkmaarders vonden dit onbegrijpelijk.

De uitvoeringsregels gaan in op 1 januari. Ze zijn onderdeel van een strategie van de gemeente 'Alkmaar: place to be'. De afgelopen weken zijn de regels geëvalueerd en op enkel onderdelen gewijzigd of opnieuw vastgesteld.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl