Alkmaar Centraal


Zodra de winter voor de deur staat, is het opletten geblazen. De winterse weersomstandigheden zijn verraderlijk. Na een nacht vorst kunnen natte wegdelen bevriezen en je ziet niet altijd goed of het glad is op de weg. En omdat een ongelukje in een klein hoekje zit, is het van belang extra aandacht te besteden aan hoe je ook in de winter veilig de weg op gaat.

Schone ramen

Wil je veilig de weg op, dan is zorgen voor goed zicht prioriteit nummer een. Ramen bevriezen en de krabber moet er aan te pas komen. Mensen zijn snel geneigd om maar een klein stukje van de ramen schoon te maken, omdat ze weinig tijd hebben of omdat het gewoon een vervelende klus is. Houd echter in je achterhoofd dat je met zo'n klein gekrabd vierkantje niet alleen veel te weinig zicht hebt, maar dat je er ook een fikse boete voor kan krijgen. Gebruik een deken om je voorruit mee te bedekken als je geen zin hebt om te krabben.

Pas rijgedrag aan

Denk nu niet dat je met winterbanden helemaal los kan gaan onder winterse omstandigheden! Ook met dergelijke banden is het oppassen geblazen. Pas je rijgedrag aan aan de omstandigheden en de overige weggebruikers. Wees alert op veranderende omstandigheden. Houd iedereen hier rekening mee, dan kunnen we na verloop bij een autoverzekering afsluiten nog wel eens voor een verrassing komen te staan. Een verzekering wordt namelijk duurder naarmate er meer ongelukken gebeuren, aldus Autoverzekering.nl. Minder ongelukken betekent uiteindelijk een lagere premie.

Banden en bandenspanning

Of je nu wel of niet voor winterbanden kiest, het is belangrijk om je banden te controleren. Veel mensen denken er makkelijk vanaf te zijn door de jaarlijkse APK-keuring af te wachten. Toch is dit zeer onverstandig. Laat voor het invallen van de winter het profiel van je banden en de bandenspanning controleren. Alleen dan weet je zeker dat je voldoende grip op de weg hebt. Bijkomend voordeel is dat het ook gunstig is voor het brandstofverbruik.

Bevriezing van de auto

Het heeft dan wel niet direct met de veiligheid onderweg te maken, maar het scheelt wel een hoop ergernis voor vertrek: de auto winterklaar maken. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat de rubbers van de auto aan de portieren kunnen vastvriezen. Het gevolg is dat je 's ochtends de autodeur niet open krijgt. Smeer dan ook regelmatig de rubbers van de auto in, bijvoorbeeld met vaseline. Zorg er ook voor dat je slotontdooier in huis hebt. Tip: bewaar het niet in de auto, want die krijg je immers niet open! Verder is het verstandig om een oude accu op tijd te vervangen voor een nieuwe om startproblemen te voorkomen. Vergeet ook niet om de handrem met rust te laten bij het parkeren. Een handrem kan namelijk bevriezen en vervolgens knappen. Het is beter om de auto in de eerste versnelling te parkeren. Vergeet ook niet om je ruitenwisservloeistof te vervangen door de winterse variant.

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl