Gemeente Alkmaar moet opschieten met het bouwen van huizen, liet Minister Ollongren weten via Omgevingsweb.nl. Wethouder wonen Paul Verbruggen is het daar mee eens. Hij wil binnen afzienbare tijd de bouwplannen concreet maken en nog dit voorjaar voorleggen aan de raad.

Ollongren kreeg kamervragen over de tegenvallende aantal nieuwbouwwoningen in deze streek en werd verzocht hier maatregelen op te nemen. Vooral de Provincie zou hier volgens kamerleden Koerhuis en Heerema (VVD) een belemmerende rol in spelen. Als idee werd geopperd dat als Alkmaar zou kunnen toetreden tot de Metropool Regio Amsterdam (MRA) zodat de Provincie minder invloed heeft. Daar ziet Ollongren niets in.

Alkmaar kan volgens haar prima zonder MRA huizen bouwen voor woningzoekenden uit de randstad. "Tot op heden blijft de gerealiseerde productie in de regio Alkmaar echter achter bij de behoefte. De focus zou dus moeten liggen op de realisatie van plannen in plaats van het maken van nieuwe plannen", schrijft de minister in de beantwoording op de gestelde kamervragen.

Dat Alkmaar achterblijft met het bouwen van huizen komt niet alleen door de vele overleggen met woningbouwers, het ambtelijke apparaat moet er ook op ingesteld zijn. Bouwers en bouwkundige ambtenaren zijn nodig om de bouwprocessen vlot te laten verlopen, dat kan volgens Ollongren beter.

Ollongren: "De ambitie om 75.000 woningen per jaar te bouwen hangt vooral af van de daadwerkelijke realisatie van plannen. Verschillende factoren dragen bij aan het achterblijven van de productie, zoals gebrek aan capaciteit in de bouw, een tekort aan ambtelijke capaciteit bij gemeenten, financiële knelpunten, de stapeling van (lokaal) beleid en marktpartijen die acquireren in plaats van realiseren. De provincie Noord-Holland heeft een budget van 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het oplossen van dit soort knelpunten."

Minister Ollongren zal met de regio Alkmaar de bouwopgave en de plancapaciteit bespreken. Dit gesprek moet in het eerste kwartaal van dit jaar plaatsvinden.
Pin It
Bekeken: 4648x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/