Sinds november is de Accijnstoren in Alkmaar in een groen jasje gehuld, omdat de toren gerenoveerd wordt. Architect Peter de Vries hoopte dat de klus met Kerst geklaard zou zijn, maar dat is niet gelukt. De ijzige kou zorgt er nu voor dat de renovatie van de toren op de Bierkade nog meer vertraging oploopt. Als het vriest blijft er namelijk vocht in de kalk zitten en dat geeft kans dat er dingen losknappen in de verbindingsreactie en alles opnieuw gedaan moet worden. Als het onder nul is, is het gedaan met werken. Dat schrijft het NHD.

Naast de vrieskou speelt ook de toestand van de toren zelf een rol in de vertraging. Er zijn meer problemen dan van tevoren gedacht werd. Het plan was om enkel het voegwerk te vervangen, maar tijdens de vervanging bleek er nog meer te mankeren aan de toren. Er zitten in het metselwerk blindankers die verroest zijn, waardoor er scheuren in de toren ontstaan. Die blindankers moeten worden vervangen en dat kost ook tijd.

De vertraging heeft ook gevolgen voor de kosten van de restauratie. Van tevoren werden de kosten geschat op zo’n 40.000 tot 45.000 euro, maar De Vries verwacht dat daar nu nog wel zo’n 15.000 euro bij opgeteld kan worden.

Als alles nu volgens planning loopt is de Accijnstoren over drie weken helemaal klaar.
Bekeken: 2027x