Alkmaar Centraal


“Er is bij ons niets geheim. Iedereen kan bij ons meekijken als hij dat wil”, reageert bestuursvoorzitter Gerjon Rooker op de ophef die is ontstaan is rond de werkwijze van het Victoriefonds. Het Victoriefonds beheert ruim vier miljoen euro aan gemeenschapsgeld en ondersteunt initiatieven op  cultureel en sportief gebied in Alkmaar. Bewonersvereniging Hart van Alkmaar heeft tweemaal een sponsorverzoek ingediend bij het fonds om het Victoriepark te verfraaien met een jeu-de-boules-baan, verlichting en een fietsenstalling.

De aanvragen werden echter niet gehonoreerd,  de vereniging stelt dat dat om onbegrijpelijke redenen is gebeurd. Rooker ontkent dat. “Hart van Alkmaar heeft een brief gehad en zelfs een persoonlijke toelichting. Dat ze het er niet mee eens zijn, is iets anders." Hart van Alkmaar plaatste als reactie een open brief op de eigen website waarbij het de transparantie van het Victoriefonds in twijfel trekt.

Op de website van het fonds zijn de voorwaarden duidelijk vermeld, zo kan het geld niet besteed worden aan projecten die ‘gericht zijn op investeringen in materiële zaken’ en aan bouwkosten. Om die redenen heeft de bewonersvereniging geen bijdrage gekregen. "Daarbij is de inrichting van openbare ruimte een zaak van de gemeente, niet van het fonds", zo laat Rooker weten.

Willem Peters van politieke partij BAS is ook betrokken bij Hart van Alkmaar en heeft vragen gesteld aan het college. "Ik zeg niet dát er belangenverstrengeling plaatsvindt, maar om te zorgen dat het niet gaat gebeuren moet er meer openbaarheid komen. Elke euro is van elke Alkmaarder, en daarom pleit ik voor transparantie."

Binnenkort wordt de open brief besproken bij het Victoriefonds. “Ik verwacht niet dat we een Raad van Toezicht gaan installeren of het bestuur anders gaan inrichten. Er zijn heel veel van dit soort fondsen in Nederland die op dezelfde wijze werken. Het is een super degelijk fonds.”

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl