Het voormalige kerkhof naast de Grote Kerk van Alkmaar krijgt een grote opknapbeurt. Dit meldt de organisatie 'Van Alkmaar de historie' via Facebook. Aanleiding is een motie waarin de gemeenteraad aandacht vroeg voor deze plek waar vele Alkmaarders zijn begraven. Betrokken partijen en particulieren hebben meegedacht over het ontwerp. Dit voorjaar wordt gestart met de herinrichting.

De Alkmaarse gemeenteraad wil de historische betekenis van het voormalige kerkhof naast de Grote Kerk herstellen, onder andere door de historische muur aan de voorzijde symbolisch terug te brengen. Tijdens gesprekken met betrokkenen bleek de voorkeur echter uit te gaan naar een groene omheining.

In het aangepaste ontwerp staat rondom een haag, met aan de voorzijde een poort. Het voorplein bij entree van de kerk is meegenomen in het ontwerp en wordt ingericht als een groen verblijfsgebied, met vaste planten en bankjes. Als verwijzing naar de kerk krijgt het geheel de vorm van een glas-in-loodraam. De kerkingang blijft bereikbaar voor rouw- en trouwauto’s en voertuigen die nodig zijn voor onderhoud aan het interieur.

"Door intensief overleg met de eigenaar en gebruiker van de kerk en met omwonenden, zijn meerdere kansen benut. Niet alleen het kerkhof krijgt nu de gepaste aandacht, er komt ook meer groen in het centrum en de entree van de Grote Kerk krijgt meer cachet", aldus wethouder Cristiaan Braak. (ontwerp: Facebook / Van Alkmaar de historie)
Bekeken: 2448x