Een Alkmaars archeologenteam heeft prachtige ontdekkingen gedaan langs de Munnikenweg. Zonder in de grond te graven zijn de resten van een klooster ontdekt en zijn de verrassende contouren van het middeleeuwse kasteel Middelburg in kaart gebracht. Dit laat mediapartner NH Nieuws weten. Maandag 11 en dinsdag 12 februari wordt verder onderzoek gedaan.

Bij het grondonderzoek in opdracht van de gemeente Alkmaar maakte geofysicus Ferry van den Oever van Saricon BV, samen met zijn collega Jan de Geus, data-analist en technisch expert, gebruik van magnetometrie, grondradar en EMI (Elektromagnetische Inductie) om 'in de grond te kijken'. De Geus gebruikt die technieken ook om oude explosieven te vinden.

Stadsarcheoloog Nancy de Jong is enthousiast over de eeuwenoude vondsten: "We wisten dat de Middelburg ergens in deze omgeving lag. Het belangrijkste bewijs daarvoor was een tekening van Renaud - een beroemde hoogleraar kastelenkunde - uit 1942 van het kasteel. Dat we de locatie nu hebben bevestigd, is al fantastisch. En we hebben nog veel meer ontdekt. Zo is het kasteel veel groter dan we eerder dachten. Ook de vorm wijkt af." Kasteel Middelburg stamt uit 1280 en was eigendom van Floris de Vijfde. In 1517 werd het vernietigd door de Friese krijgsheer 'Grote Pier'.

Ook de ontdekking van het Karmelietenklooster in een weiland vlakbij was een geweldige vondst voor het team. Dit klooster werd rond 1470 gesticht en heeft bestaan tot het Spaans beleg in 1570.

Zowel het kasteel als het klooster liggen nog onder een dikke laag aarde. En dat blijft waarschijnlijk ook zo. "Alles blijft waar het is. Opgraven is vernietigen", zegt De Jong. "Dat klinkt misschien raar uit de mond van een archeoloog, maar we willen deze herinneringen heel houden en zolang het onder de grond zit blijft het goed bewaard."

Op 11 en 12 februari wordt gepoogd de voorburcht van kasteel de Middelburg in kaart te brengen, en uit te vinden waarom de oude Hoorenweg, de tegenwoordige Munnikenweg, zo'n rare zigzag maakt. Mogelijk ging de weg tussen gebouwen door. (beelden: Saricon BV en Regionaal Archief Alkmaar)
Bekeken: 4199x