Alkmaar Centraal


Niemand op PCC Het Lyceum en in Westerhout merkt het, maar het de historische panden waarin ze verblijven of wonen zijn van het aardgas af.  Woensdag leidden leerlingen enthousiast hun oudere buren naar een eigen mini-les over duurzaamheid, met daarin resultaten uit hun duurzaamheidsproject. Dit als onderdeel van de officiële aansluiting van beide complexen op het HVC-warmtenet.

Het PCC heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De school wil zijn leerlingen bewust maken van keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van energiegebruik en gezondheid. “In 2010 werd PCC Oosterhout al aangesloten op het warmtenet. De plannen zijn er om ook PCC Fabritius in de toekomst aan te sluiten. Dat zou heel mooi zijn,” vertelt Frans van Pinxteren, voorzitter college van bestuur van het Petrus Canisius College.

“Wij maken tijdens de les plannen hoe we de school kunnen verduurzamen en verspilling tegengaan", legt één van de leerlingen op Het Lyceum uit. "Een groen plein, een groen dak en groene lokalen. Planten in een klaslokaal zorgen ervoor dat de CO2 uitstoot vermindert en dat vergroot weer onze productiviteit.”

‘’Warmte is in de ouderenzorg een onmisbaar element’’, aldus Wilma Bus, regiomanager Zorgcirkel Alkmaar. Daarnaast hoopt de locatie door zonnepanelen, afvalscheiding, toepassen van LED-verlichting en andere maatregelen het landelijke Green Deal keurmerk te behalen.

Arjan ten Elshof, directeur duurzame energie HVC, overhandigde na de presentatie een 'warmtestoeptegel' aan beide organisaties ter markering van de aansluiting op het warmtenet. “Met de aansluitingen op het in 2017 uitgeroepen ‘Duurzaamste warmtenet van Nederland’ wordt in Alkmaar een forse verduurzaming geleverd. De aansluiting levert een vermindering van CO2-uitstoot van een half miljoen kilo per jaar. Deze CO2 uitstoot is te vergelijken met 165 benzineauto’s die jaarlijks elk 20.000 kilometer rijden.”

Alkmaars duurzaamheidswethouder Christian Braak voegt toe: “We zetten weer een goede duurzame stap in Alkmaar! Geweldig om te zien hoe de volgende generatie met hun eigen toekomst bezig is. De ene week een vuist op het Malieveld, nu lokaal echt briljante duurzame oplossingen waar we met elkaar verder over na moeten denken. Dit kan alleen door goede samenwerking en daarom ben ik blij dat we hier nu samen met HVC, het PCC en Westerhout staan.” (foto's: Rick Akkerman)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl