Alkmaar Centraal


Schoorsteen langs Jaagpad in Oudorp krijgt monumentenstatus

Het college van Alkmaar heeft besloten de schoorsteen aan het Jaagpad aan te merken als gemeentelijk monument. De bescherming is aangevraagd door de gemeenteraad en een collectief van erfgoedinstanties, waaronder de Historische Vereniging Alkmaar (HVA). De 30 meter hoge schoorsteen hoorde bij de voormalige Wasserij Krom en staat op een plek waar woontorens komen. Het monument wordt niet verwijderd maar een stuk verplaatst.

De stoom-, was- en strijkinrichting van de firma S. Krom stamt uit 1909. In 1957 verscheen de schoorsteen, toen het bedrijf overging van kolen op olie. De wasserij had succes en opende een filiaal in Friesland dat in 1980 uitgroeide tot hoofdvestiging van het bedrijf. Firma Krom verdween vervolgens uit Alkmaar, maar niet de schoorsteen.

De HVA verzocht samen met Stichting Cuypersgenootschap, Heemschut, Stichting Fabrieksschoorstenen en de gemeenteraad om plaatsing van de schoorsteen op de gemeentelijke monumentenlijst. Eigenaar Alkmaar Hoog B.V. en de Welstands- en Monumentencommissie gingen akkoord en het college dus ook.

"De schoorsteen is een van de weinige overblijfselen van een levendige industrie", aldus erfgoedwethouder Christiaan Braak. "Samen met de eigenaar willen we deze dan ook behouden. Ook na verplaatsing herinnert de schoorsteen ons aan het verleden van deze plek."

De eigenaar heeft wel kanttekeningen gezet bij de bescherming gezien de bouwplannen in het gebied. Volgens het college geeft de bescherming geen onoverkomelijke problemen voor de nieuwbouw als de schoorsteen wordt verplaatst. In het bestemmingsplan van 2010 is hier al rekening mee gehouden. Het vertrouwde beeld van de schoorsteen zal wel een poosje weg zijn, voordat deze terugkeert.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl