Alkmaar Centraal


Paralympisch en wereldkampioen Jetze Plat doet woensdag 13 maart een aanval op het werelduurrecord handbiken in Sportpaleis Alkmaar. Dat record staat sinds vorig jaar op naam van landgenoot Geert Schipper met een afstand van 42 kilometer en 165 meter. Voor de 27-jarige fulltime sporter is de recordpoging een extra uitdaging aan het begin van het seizoen. “Ons kwalificatietraject richting Tokio 2020 begint pas in mei, dus zocht ik naar een prikkel om ook in de winter al keihard te willen trainen. En sowieso wil ik altijd mijn eigen grenzen opzoeken.”

Jetze werd geboren met een verkort linkerbovenbeen en rechts miste hij zijn bovenbeen.. Hij begon als twaalfjarig jochie met handbiken en dat groeide uit tot een droom om de beste en snelste ter wereld te worden. Na lang met speciale schoenen en protheses te hebben gelopen, besloot hij op zijn zestiende zijn rechtervoet te laten amputeren. “Mijn beste keuze ooit”, zegt hij. “Want daardoor kan ik met een prothese nu pijnvrij lopen.”

Plat debuteerde in 2012 op de Paralympische Spelen in Londen met een voor hem teleurstellende vierde plaats in de wegwedstrijd. Daarna groeide hij uit tot een klasse apart. De teller staat nu op vier wereldtitels in het handbiken, drie in de paratriatlon én Paralympisch goud op de paratriatlon. Plat: “Met die wereldtitels mag ik zeggen dat ik op dit moment de beste handbiker ter wereld ben. Met een werelduurrecord kan ik ook zeggen dat ik écht de snelste ben.”

Voor wie niks van handbiken weet, is de werelduurrecordpoging van Plat dé gelegenheid om er kennis mee te maken. Plat neemt de poging zeer serieus. Samen met de Deense rolstoelproducent Wolturnus en aerodynamica experts van Aeropro heeft hij een speciale handbike ontwikkeld. Eentje zonder remmen of versnellingen, met beensteunen van licht carbon en speciale aerodynamische lichte wielen. De handbiker wordt ook bijgestaan door het Fonds Gehandicaptensport en Nederlandse Loterij. Na drie maanden training op de Alkmaarse wielerbaan is Plat er klaar voor bijna klaar voor de ultieme recordpoging.

De werelduurrecordpoging start om 16.00 uur en iedereen is welkom om Plat aan te komen moedigen. Ook is het mogelijk zelf te handbiken. De toegang is gratis, aanmelden kan via jetzeplat.nl/werelduurrecord. Jetze wordt in zijn aanval op het uurrecord gesteund door het Fonds Gehandicaptensport en Nederlandse Loterij. (foto: Paul Raats)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl