Alkmaar Centraal


Al jaren staat het PEN-dorp leeg en wordt het de laatste jaren bewoond door kraakwachters. Vorig jaar kregen projectontwikkelaars het voormalige kantorencomplex in bezit en hebben zij het plan gevat hier 450 woningen te realiseren. Reden voor het Architectuur Informatiecentrum (AIA) en het Historische Vereniging Alkmaar (HVA) om in gesprek te gaan met de ontwikkelaars HBB-groep en De Geus Bouw. "We willen zeker weten dat zij beseffen wat ze hier in handen hebben. Het is architectuurgeschiedenis", zegt AIA-voorzitter Ed Diepenmaat.

Het PEN-dorp, gelegen aan de Voltastraat vlakbij de Viaanse Molen, werd eind jaren zeventig door architect Abe Bonnema ontworpen in opdracht van het Provinciaal Energiebedrijf Noord-Holland, als kantoorgebouw met een visie. Diepenmaat: "Het was een beetje de tijd dat men ging nadenken over kantoortuinen. Mensen begonnen te beseffen dat de helft van de tijd op kantoor werd doorgebracht en dat moest wel een prettige plek zijn."

Het PEN-dorp bestaat uit aaneengeschakelde gebouwen met een fraaie binnentuin met waterpartijen. "Dit is ook een gebouw uit een bepaalde stroming en architectuuropvatting die toen heerste. Grote architecten als Hertzberger en Van Eyck hebben dit soort gebouwen gemaakt. PEN-dorp is uniek in zijn soort."

Volgens de voorzitter is het de moeite waard om samen met de projectontwikkelaars te kijken of dit gebouw behouden kan worden. "Dit soort gebouwen zijn zeldzaam in Nederland. Zeker als kantoorgebouw. Het barst in Nederland van saaie kantoorgebouwen met gangen en kamertjes. Dit is iets heel anders." (Foto: Bingmaps)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl