Alkmaar Centraal


Het college van Alkmaar heeft een inventieve manier gevonden om de schuldenlast te verlagen op het eigen onroerend goed en toch flink in te kunnen zetten op verduurzaming. Dit meldt het NHD. Door eigen panden onder te brengen in een nieuwe stichting kan 16 procent bespaard worden, voorlopig op een bedrag van 60 miljoen euro.

Na de vorige raadsperiode moet het gemeentebestuur minder geld uitgeven. Maar vanwege de landelijk opgelegde energietransitie moet er toch worden geïnvesteerd. Om deze doelen beter te kunnen combineren wordt een stichting opgericht, waarbij (voor nu) een deel van het vastgoed wordt ondergebracht. Dat verlaagt vaste lasten zoals de hypotheek en de stichting kan zich tevens goed richten op het verduurzamen van de panden. Het gaat in eerste instantie om twee nieuwe schoolgebouwen en diverse bestaande panden zoals het Stadskantoor, culturele gebouwen en parkeergarages.

De gemeente houdt een regisserende rol. Voor de energietransitie wordt samenwerking gezocht met Bewust Investeren, een organisatie die gespecialiseerd is in het prijsbewust verduurzamen van vastgoed in bezit van gemeenten en woningbouwcorporaties, en verbonden is aan de Bank Nederlandse Gemeenten en verzekeraar Nationale Nederlanden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl