Alkmaar Centraal


Wereldkampioen handbiken Jetze Plat heeft woensdagmiddag in Sportpaleis Alkmaar het werelduurrecord van landgenoot Geert Schipper verbeterd. Binnen het daarvoor gestelde uur wist hij 44 kilometer en 749 meter af te leggen. Omdat hij ronde na ronde onder het schema reed werd het oude record al na 57 minuten geëvenaard waarop het aanwezige publiek in een luid gejuich uitbarstte.

Ook oud-recordhouder Geert Schipper was aanwezig in het Sportpaleis en zag zijn record sneuvelen: "Jetze was er ook bij toen ik mijn record reed en ik woon in de buurt. Dus ik ben er graag bij en heb heel veel respect voor wat hij heeft bereikt."

Plat werd geboren met een verkort linkerbovenbeen en rechts miste hij zijn bovenbeen. Na lang met speciale schoenen en protheses te hebben gelopen, besloot hij op zijn zestiende zijn rechtervoet te laten amputeren. “Mijn beste keuze ooit”, zegt hij. "Want daardoor kan ik met een prothese nu pijnvrij lopen."

Hij debuteert in 2012 op de Paralympische Spelen in Londen met een teleurstellende vierde plaats in de wegwedstrijd. Daarna groeit hij uit tot een klasse apart, zowel in de handbike als in de paratriatlon. De teller voor Plat staat inmiddels op vier wereldtitels in het handbiken, drie in de paratriatlon én Plat is regerend paralympisch kampioen paratriatlon. "Met die wereldtitels mag ik zeggen dat ik op dit moment de beste handbiker ter wereld ben. Met dit werelduurrecord kan ik ook zeggen dat ik echt de snelste ben." (foto's: Rob Wokke)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl