Alkmaar Centraal


Alkmaar is donderdagavond door ondernemers uitgeroepen tot de MKB-Vriendelijkste gemeente van Noord-Holland. Burgemeester Piet Bruinooge en economiewethouder Pieter Dijkman ontvingen de prijs uit handen van regiodirecteur Dirk de Bie van MKB-Nederland. De verkiezing is bedoeld om gemeenten bewust te maken over hoe ondernemers over ze denken. Waar ze trots op mogen zijn en waar het beter kan.

Alkmaar is daarmee weer terug bovenaan de ranglijst van deze tweejaarlijkse verkiezing. Na een tweede plek in 2013 zakte de gemeente weg. Dat geldt nu overigens voor Beverwijk, de winnaar van 2017. Blijkbaar is het in de provincie niet eenvoudig om bovenaan te blijven. De tweede plek gaat dit jaar naar Diemen, de derde naar Hoorn.

Alkmaarse ondernemers zijn in het algemeen prima tevreden wat betreft communicatie, beleid, dienstverlening en lasten, al staat de gemeente op geen van deze pijlers (die ieder even zwaar wegen) op de eerste plek. De gemeente is volgens ondernemers digitaal en telefonisch goed bereikbaar, de dienstverlening is snel genoeg, deskundig en betrouwbaar en er is begrip voor ondernemers. Het minst tevreden is men over kansen op aanbesteden en de snelheid van betalen, maar de score is nog wel een voldoende.

“Alkmaar biedt volgens ondernemers goede ondersteuning bij overgang op duurzame energie”, stipte De Bie aan bij de uitreiking voorafgaand aan de raadsvergadering. Daarentegen vindt maar een derde dat gemeente genoeg doet aan het terugdringen van regeldruk. Daar is dus nog werk aan de winkel. Bijvoorbeeld met het invoeren van een lokale MKB-Toets, waarbij vooraf wordt gekeken of een regeling onnodige regeldruk veroorzaakt.

“Wij zijn heel blij met deze prijs", aldus Pieter Dijkman. De eerste positie zegt hem dat Alkmaar op de goede weg is. "Ons ondernemersloket werpt dus zijn vruchten af. Ook onze inspanningen bij de energie-transitie hebben resultaat. Maar we blijven actief werken aan het verbeteren van onze dienstverlening. Naar het verkorten van de betaaltermijnen gaan we zeker kijken”, aldus Dijkman.

Op 26 maart maakt MKB-Nederland de landelijke winnaar van totaal 344 gemeenten bekend. De bevraagde aspecten zijn Communicatie & Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening. Daarnaast is er in de categorie grote steden een aparte winnaar.

Meer informatie is te vinden op mkb.nl/mkb-vriendelijkste-gemeente-van-2018. Kijk ook op facebook.com/nlmkb.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl