Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


De komende maanden kunnen bezoekers van het Stedelijk Museum Alkmaar over de schouders van restauratoren meekijken naar de 'reparatie' van een schuttersstuk van Caesar van Everdingen. De 17e-eeuwse schilder wordt wel de Alkmaarse Rembrandt genoemd. Zijn topstuk 'Officieren van de Oude Schutterij uit 1641 wordt op zaal onder handen genomen.

"Het moet in flarden aan elkaar gehangen hebben op een gegeven moment", vertelt conservator Christi Klinkert van het Alkmaarse museum aan mediapartner NH Nieuws. "Je ziet allemaal scheuren en gaten. Daar is in het verleden ook al wat aan gedaan, maar dat was helaas niet even fraai meer. Alle oude reparaties en lagen verf zijn nu verwijderd. En de restaurator is hier bezig om alle gaten en vlakken weer eenduidig in te vullen, zodat we straks naar één voorstelling kijken."

Van Everdingen maakte naam met zijn schilderingen voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch. Ook beschilderde hij de luiken van het orgel in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Het Stedelijk beheert vele werken van Caesar van Everdingen. De meesten zijn te zien 'op zaal' maar tot nog toe niet zijn vroegste schuttersstuk, vanwege de slechte staat.

Op woensdag, donderdag en vrijdag vertonen restauratoren Erika Smeenk en Johanneke Verhave hun restauratiekunsten. "Bezoekers kunnen zien wat er normaal achter de schermen gebeurt. Ze kunnen meekijken, maar ook vragen stellen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl