Alkmaar Centraal


Meerdere inwoners van Sint Pancras voelen zich over de fusie met Heerhugowaard niet gehoord door het Langedijker gemeentebestuur. Dat bleek donderdagavond tijdens een informatieavond van de gemeente, waar ook mediapartner NH Nieuws bij was. Volgens leden van de Dorpsraad "wil Sint Pancras niet fuseren met Heerhugowaard," en heeft Alkmaar de voorkeur.

Zo'n 100 tot 150 inwoners kwamen naar de infoavond in kerkelijk centrum De Regenboog. Een aantal Pancrassers vond het fusieproces "ondemocratisch", anderen stelden er veel te laat bij betrokken te worden, nu de kogel al door de kerk is. Eind vorig jaar besloten de gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard tot een ambtelijke fusie in 2020, die daarna in 2022 volledig wordt.

"Ik voel met niet serieus genomen. Ik had wel een referendum gewild", vertelt inwoner Andreas Rood. Het enige dat voor zijn gevoel nog rest is luisteren naar wat er gaat gebeuren. "Ik heb geen enkele hoop dat er enige redding is voor Sint Pancras."

"We hopen dat we bij Alkmaar kunnen horen", zegt Rob Duivelsberg tegen NH. "Geografisch is dat de beste keuze voor ons allemaal, denk ik". Andreas Rood is het met hem eens. "Als je kijkt op de kaart, dan zie je dat Sint Pancras gewoon hoort bij Alkmaar. Het nieuwe deel dat in Alkmaar gebouwd wordt, is eigenlijk een verlengstuk van Sint Pancras. Er wónen ook Pancrassers. Dus laten het in hemelsnaam naar Alkmaar gaan, en niet naar uhh, naar uhh, hoe heet het, Heerhugowaard." Rood kwam even niet op de plaatsnaam. "Ik kan het haast mijn strot niet uit krijgen", grapt hij.

De Dorpsraad van Sint Pancras wil ook een fusie met Alkmaar en startte een online petitie. "We willen met de petitie peilen wat de mensen willen", licht bestuurslid Joop den Haan van de Dorpsraad toe. "We liggen aan Alkmaar vast. Voelen ons er meer thuis en passen daar beter." Die ligging is tijdens de infoavond het meest voorkomende argument voor fusie met Alkmaar.

De petitie is inmiddels door 615 Pancrassers ondertekend. Met een inwoneraantal van rond de 6.050 is dat ruim tien procent. In een enquête in 2015 van de Dorpsraad koos een meerderheid al voor Alkmaar. (foto: NH Nieuws / Koen Bugter)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl