Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Het Waagplein in Alkmaar kleurde vrijdag weer geel met zo'n 30.000 kilo aan kazen. Ze worden geproefd door toeristen, gewogen, versjouwd en verhandeld. Sinds 1593 bestaat het kaasdragersgilde en nog altijd spelen de kaasdragers, aangevoerd door een kaasvader, de hoofdrol. Ook tijdens het 426e kaasmarktseizoen  is veel nog hetzelfde, maar aan de historische kaasmarkt is toch iets veranderd: naast kaasmeisjes lopen ook kaasjongens rond om met toeristen op de foto te gaan.

Bowie en Thijs uit Alkmaar lopen als setje met twee kaasmeisjes door het publiek. "We krijgen veel positieve reacties en zijn al ontelbare keren op de foto gezet", vertellen de twee. "Het is erg leuk om te doen." Toch moeten anderen nog wennen aan de jongens. "Er zijn een paar kaasdragers die dat niet vinden zoals het hoort", biecht de kaasvader op. Toch blijken ze historisch gezien ongelijk te hebben. "Vroeger waren er ook al kaasjongens, meer als meisjes. Dus het klopt."

"Dus laat die jongens lekker hun gang gaan", vindt de kaasvader. Om daar lachend aan toe te voegen: "Als er maar geen kleine kaaskindertjes van komen en gedoe." Volgens kaasvader Willem Borst zijn alle kaasdragers weer klaar voor het nieuwe seizoen. "Ik heb ze wel gezegd dat ze rustig aan moeten starten, want ze hebben een half jaar niet gelopen, dus kalmpjes aan."

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl