Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Een kaasmarkt in Alkmaar met een fleurig tintje. Vrijdagochtend ging de aandacht op het Waagplein niet alleen naar kaas, maar ook naar 20.000 tulpen. Nanda de Vries en Wil Zwart van stichting Freedom FlameNL mochten de markt openen. De dames uit Wieringerwerf kwamen met het idee voor een vrijheidstulp die de gedachte aan de bevrijding levend moeten houden.

"De tulp is een heel mooi symbool", vertelt Nanda de Vries, "en deze tulp heeft een hele speciale betekenis. Hij staat voor vrijheid en het bewustzijn dat we leven in vrijheid.". De vrijheidstulp isĀ in Sint Maarten gekweekt en heeft de kleuren van een vlam.

In de Grote Kerk in Wageningen werd de bloem vorig jaar gedoopt door burgemeester Van Rumond en de Engelse D-Day veteraan Raymond Lord. Daar brand het bevrijdingsvuur waar de Freedom Flame tulp naar vernoemd is. Wil Zwart: "We willen dat de tulp volgend jaar in heel Nederland bij alle herdenkingsmonumenten en oorlogsgraven geplant wordt en dan staat te bloeien". Daarbij doelt zij op Bevrijdingsdag.

Naast het luiden van de bel kregen de dames een rondleiding over de kaasmarkt en mochten natuurlijk ook kaas proeven. "Het is heel bijzonder om hier te zijn en dit te mogen doen. Daar spreekt erg veel waardering uit", aldus De Vries. "Ik heb heel erg genoten. We waren erg verrast en dan ben je hier en het is mooi weer. In een woord: geweldig."

Aan het eind van de kaasmarkt werden alle 20.000 tulpen uitgedeeld aan het publiek.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl