Alkmaar Centraal


Vmbo-techniekscholen in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en Bergen hopen de komende vier jaar te kunnen profiteren van de ’100 miljoen van Slob’. Dit meldt het NHD. Via het Techniekpact Noord-Kennemerland is, samen met de gemeenten en het regionale bedrijfsleven, bij minister Arie Slob om een subsidie van 4,8 miljoen euro gevraagd.

In Noord-Kennemerland volgt op dit moment 19,4 procent van alle leerlingen techniekonderwijs en dat is ruim onder het landelijk gemiddelde van 24,4 procent. De Kop van Noord-Holland zit op 17,7 procent. Daar moet verandering in komen want er is al een tekort aan technische vakmensen. Het doel is om in 2025 op 25 procent te zitten. En daarvoor is geld nodig.

Laat minister Slob nou net vorig jaar juni 100 miljoen hebben vrijgemaakt voor techniekonderwijs. Destijds zij hij: “De ontwikkelingen in de techniek gaan snel. Denk aan de ontwikkelingen in de energiesector, de opkomst van de elektrische auto en installaties in onze huizen. Omdat we niet weten hoe de technische arbeidsmarkt eruit ziet als de huidige leerlingen gaan werken, moeten scholen in staat zijn hun onderwijs voortdurend te vernieuwen."

Het Techniekpact N-K heeft vier speerpunten in de subsidieaanvraag. Het wil investeren in moderne faciliteiten en het terugdringen van het grote tekort aan docenten die goed bekend zijn met moderne technologieën. Verder moeten er promotiecampagnes komen, bijvoorbeeld om basisscholieren alvast warm te maken voor de vele interessante vakgebieden binnen de sector techniek. En het pact zit nog groeimogelijkheden wat betreft scholieren op de mavo en in de theoretische leerweg. Naast de vier speerpunten wordt het belang van goede banden met het bedrijfsleven benadrukt, voor stages en verdere interactie.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl