Alkmaar Centraal


De bunker in de Alkmaarder Hout gaat voor het tweede seizoen open als museum. Nieuw dit jaar is de belichting van de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Ook is er aandacht voor huizen en andere gebouwen die de bezetters claimden voor een militaire functie of ter huisvesting van troepen. Toepasselijk genoeg heropent de bunker op 4 mei, Herdenkingsdag.

De bunker werd in 1943 aan de Kennemerstraatweg gebouwd als uitvalsbasis van Duitse manschappen die zorgden voor de telefoonverbindingen. Nu heeft de bunker een tweede leven als thuisbasis van Alkmaar 40-45, een stichting die zich richt op het verzamelen, conserveren en tentoonstellen van objecten en kennis over de Tweede Wereldoorlog uit Alkmaar en directe omgeving.

Voor bunkerliefhebbers is een aantal originele stukken te zien, zoals een bunkerkachel, stalen deuren, schietluiken en het luchtfiltersysteem.
Op de website van de stichting staan verhalen over gebeurtenissen in Alkmaar tijdens de oorlog. De stichting is op zoek naar nieuwe verhalen en wil dan ook graag in contact komen met mensen met voorwerpen hebben uit de oorlogstijd, die zij willen afstaan of uitlenen. Mailen kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of loop even binnen.

Het museum is tot en met oktober elke eerste zaterdag en derde zondag van de maand geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Daarnaast staan de deuren van 10:00 tot 17:00 uur open op Landelijke Bunkerdag (25 mei) en Open Monumentendag (14 september). Voor de exploitatie van het museum is de toegang 1,50 euro voor iedereen vanaf 13 jaar. Meer info op bunker-alkmaar.nl en op Facebook.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl