Alkmaar Centraal


De periode waarin meeuwen de meeste overlast veroorzaken is aangebroken, hèt moment voor gemeente Alkmaar om een campagne tegen meeuwenoverlast te lanceren.

Wethouder Marcel van Zon: "Vanuit de gemeente ondernemen we van alles om overlast te verminderen; zo zijn inmiddels op veel plekken, waaronder in de binnenstad, ondergrondse vuilcontainers geplaatst. Dit voorkomt zwerfafval op straat. Afval is een belangrijke voedselbron voor meeuwen."

Het voorkomen van een nest op het dak is belangrijk in de strijd tegen meeuwen. "Als gemeente kunnen we dit niet alleen, we hebben ook de hulp van de Alkmaarders nodig. Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om meeuwenoverlast te verminderen," zegt de wethouder.

In de maanden april en mei zoeken de vogels een geschikte plek om te nestelen. Het liefst doen ze dat op platte daken, dakkapellen en half schuine daken. Regelmatig het dak op en schoonvegen is het advies.

Zodra de beesten broeden vertonen ze agressief gedrag, worden ze luidruchtiger en zodra de eieren uitkomen vertonen ze meer (schijn)aanvallen. Meeuwen zijn een beschermde vogelsoort, als ze eenmaal op een dak zitten mag het nest niet meer verwijderd of vernield worden.

Als er toch een meeuwennest op het dak aangetroffen wordt, kan hiervan melding gemaakt worden bij de gemeente. In 2018 kwamen er 203 meldingen binnen. Een speciaal gecertificeerd bedrijf komt de eieren insmeren met biologische olie, waardoor de eieren niet uitkomen. Het gekrijs van het broedpaar wordt er echter niet minder om.

Kijk voor tips en meer informatie op de website van gemeente Alkmaar.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl