Alkmaar Centraal


Het is inmiddels een mooie traditie dat in de maand mei de reeks orgelconcerten in de Laurentiuskerk van start gaat. Voor deze katholieke kerk in de Alkmaarse binnenstad is mei de Mariamaand. Duo Esmera, bestaande uit contratenor Jean-Sebastien Beauvais en organiste Una Cintiņa, brengen maandagavond 27 mei een programma ten gehore waarin Maria en de devotie aan Maria centraal staan.

In de Mariaverering zijn elementen terug te vinden uit vroegere religies en hun lenterituelen. Zo is de Romeinse moedergodin Maia te herkennen in gebedsstonden bij de Mariabeelden. Er wordt een rozenkrans gebeden, met 4x5 zogenoemde geheimen: de blijde geheimen, de droevige geheimen, de geheimen van het licht en de glorievolle geheimen. Elk geheim overweegt een voorval uit het Evangelie.

Ook in het concertprogramma worden verschillende aspecten uit het leven van Maria verbeeld. Zo is de meditatie van Albert de Klerk “dic nobis, Maria…” een illustratie van het verhaal van paasochtend: het stuk begint heel stil, wat somber, je hoort de droevige voetstappen van Maria die naar het graf van haar zoon gaat. Dan volgt de glorieuze ontdekking van het lege graf met een citaat uit de paashymne “Victimae paschali laudes” waaraan ook de titel van de meditatie is ontleend.

De woorden van de engel Gabriel en Elisabeth aan Maria vormen samen misschien wel het bekendste Mariagebed – het Ave Maria - een tekst die voor veel componisten een bron van inspiratie is of was. Beauvais en Cintiņa zullen de interpretaties van Antonín Dvořák, Maija Einfelde en Max Reger laten horen.

Op het programma staan verder twee bijzondere composities, geschreven op heel persoonlijke en unieke teksten van de dichters Novalis ( “Ich sehe dich in tausend Bildern”) en Paul Claudel (“La Vierge á midi”)

Het concert zou onvolledig zijn zonder het prachtige universele Mariagebed “Salve Regina” van Giovanni Pergolesi. In dit stuk worden de kleuren en de nuances van de tekst verklankt in de zes delen waaruit het bestaat. Ieder deel krijgt zo zijn eigen karakter en dynamiek.

Het Mariaconcert begint om 20:00 uur. De Sint Laurentiuskerk is gelegen aan het Verdronkenoord 68.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl