Een nieuwe mijlpaal voor de kunstenares en fotografe Hellen van Meene, die momenteel met haar werk exposeert in de Grote Kerk in Alkmaar. Ze staat met haar foto van de wereldberoemde activiste Greta Thunberg op de cover van het iconische magazine Time. "Het was een eer om deze foto te maken."

Dat laat Van Meene aan NH Nieuws weten op de dag dat Time haar pareltje online heeft gezet. Op de foto wordt de Zweedse Greta Thunberg afgebeeld: een 16-jarige meisje die het afgelopen jaar beroemd is geworden door haar publiekelijke staking voor een beter milieu. "In een mum van tijd is zij een inspiratiebron geworden voor de nieuwe generatie. Een doel waar ik graag aan wil meewerken", legt Van Meene uit.

Voor de foto reisde de Heiloose af naar het Zweedse Stockholm. Dat deed ze met de trein, want Thunberg vindt dat er minder gevlogen moet worden. "Ik vond het belangrijk om haar boodschap zelf ook uit te dragen. Ik wilde voor de foto in haar schoenen kruipen, en voelen wat zij voelde. Natuurlijk is het makkelijk om het vliegtuig in te stappen: nu deed ik er namelijk bijna 24 uur over om in Zweden te komen. Maar de boodschap van haar is zó sterk, dat ik het niet kon laten om gewoon de trein te pakken", aldus Van Meene.

Van Meene is buiten de grenzen van ons kleine landje nog veel bekender. Ze heeft een galerie in New York, heeft werken liggen in het Museum of Modern Arts en reist de hele wereld over om kunstwerken te maken. Geen wonder dat Time Magazine juist bij haar aanklopte om de foto van de 16-jarige Thunberg te maken: ze heeft namelijk veel ervaring met het portreteren van jongeren.

Vrijdag is het kiekje voor het eerst online verschenen en Van Meene zegt "trots te zijn op het resultaat". Vooral over de compositie is ze erg te spreken. "De boodschap van Greta is zo sterk, dat ik haar estetisch op de foto wilde zetten. Ik wilde een kind van 16 jaar sterk op de foto zetten, zodat haar denkbeeld over hoe de wereld eruit ziet ook over tien jaar nog van belang is. En dat is mij wel gelukt", zegt Van Meene vol trots. (Foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 3045x
https://ee.itk.ac.id/data/