Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


"Voor mij gaat het nog, ik zie nog wel wat. Maar voor mensen die helemaal blind zijn is het een crime", zo zegt de Alkmaarse Frans Voskuyl die komende donderdag ook gaat stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Voor mensen met een visuele beperking is het stembiljet vaak een onneembare hobbel, zij moeten aankloppen bij vrienden, familie of kennissen om hen bij te staan of zelfs met een volmacht in plaats van hen te gaan stemmen.

Daar komt echter verandering in. Naar aanleiding van een motie van de Alkmaarse gemeenteraad zet Alkmaar donderdag naast de voorgeschreven 'loupe met verlichting' ook de 'stem-mal met soundbox' in. Mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben kunnen het stembiljet in de mal leggen en de instructies volgen die door de soundbox worden afgespeeld. De mal is komende donderdag alleen beschikbaar bij het stembureau in ’t Rekerheem aan het Hof van Luxemburg.

"Het systeem is nog vrij prijzig. De prijs van de Sounbox die er bij hoort valt mee, maar de mal moet op maat worden gemaakt en kan maar één keer ingezet worden omdat er bij de volgende verkiezing weer een andere kieslijst is", vertelt Martijn Dekker van de gemeente Alkmaar. Vooralsnog is Alkmaar de enige gemeente in de regio waar de mal beschikbaar is, Langedijk maakt er geen gebruik, en Heerhugowaard heeft plannen voor inzet van de mal tijdens de herindelingsverkiezingen van 2021.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl