Wie er regelmatig gebruik van maakt of er langs komt was het waarschijnlijk al opgevallen: 'het pontje' bij de Bierkade in Alkmaar is flink gekrompen. De Wal-Nood 1 was toe aan flink onderhoud en ligt daarom op het droge bij Nautisch Centrum Nicolaas Witsen, terwijl de veel kleinere Wal-Nood 2 de honneurs waarneemt.

Er wordt nog driftig geschuurd en geschilderd en er staat ook nog technisch werk aan Wal-Nood 1 op de planning. "We verversen alle koelvloeistof en de slangen dus dat is nog wel een klusje, en er komt nog een monteur voor wat kleine dingetje", vertelt Kees Nieuwland, schipper en eigenaar van beide pontjes. Maar eind volgende week hoopt hij zijn Wal-Nood 1 weer in het water te hebben.

De Wal-Nood vaart vrijwel dagelijks heen en weer en brengt dan jaarlijks gemiddeld zo'n 900 mensen per dag 'naar de overkant'. Eén keer per vijf jaar is de boot toe aan groot onderhoud zegt Nieuwland. "Dan doen we echt alles, van de top tot de bodem, maar het meeste is schilderwerk. Dus straks ziet-ie er weer piekfijn uit. De eerste kras die door een fiets over het nieuwe schilderwerk wordt getrokken doet dan altijd weer een beetje pijn."
Bekeken: 2946x