Alkmaar Centraal


In gemeenten waar vervuild gft-afval wordt ingezameld door HVC kan in de toekomst een hogere rekening verwacht worden. De kosten zijn voor het vernietigen van de vervuilde partijen gft-afval die niet gecomposteerd kunnen worden.

HVC komt tot deze maatregel nadat het vorige maand klachten regende over het compost dat gratis af te halen was in verschillende gemeenten in Noord-Holland. In de compost bleken stukjes plastic te zitten. Mediapartner NH Nieuws maakte deze reportage, de klachten leidden zelfs tot kamervragen.

Het verwijderen van het plastic, als ook steen en glas, tijdens het verwerkingsproces is een lastige opgave. Naar aanleiding van de klachten investeert HVC in een betere zeefproces. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. De vervuiling komt aan het begin van de verwerkingsketen al in het gft terecht; plastic, steen en glas verdwijnt, al dan niet opzettelijk, in de groene kliko. HVC start binnenkort met een voorlichtingscampagne om gft rommelvrij te houden.

Helemaal plastic-vrij hoeft het compost overigens niet te zijn, in de wet staat dat een kleine hoeveelheid plastic in compost zitten. Per duizend kilo compost is maximaal vijf kilo glas, steen of plastic toegestaan. (Foto: Archief)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl