Alkmaar Centraal


Na een proef van een jaar blijkt de veelbelovende 'groene muur' niet te doen wat het moet doen: de lucht zuiveren. Amsterdam heeft besloten de acht installaties na een jaar te verwijderen. Maar waar is de beloofde groene muur van Alkmaar eigenlijk?

Vorig jaar februari trok de gemeente 20.000 euro uit voor de installatie van een Citytree. Deze zou nabij de Huiswaarderbrug geplaatst worden. "Die is nooit geplaatst in Alkmaar", zegt de woordvoerder van de gemeente. "Stadswerk072 is alles gaan onderzoeken. Daar kwam uit dat het duurder zou uitvallen èn dat het effect van de luchtzuiverende werking helemaal nergens aangetoond kon worden. Sommige mensen trokken het zelfs in twijfel."

Hierop besloot de gemeente eerst de experimenten in andere gemeenten af te wachten. "Laat anderen maar experimenteren en dan zien we wel." Goed bekeken, het experiment in Amsterdam is nu mislukt en daarmee bespaart Alkmaar 20.000 euro.

Een 'groene muur' zou volgens bedenker GreenCity Solutions de lucht zuiveren vergelijkbaar met 275 bomen. Uit metingen in Amsterdam blijkt dat de acht Citytrees het fijnstof- en stikstofdioxidegehalte niet met 10 tot 20 procent daalde, zoals de verwachting was. De gemeten stikstofdioxidegehalte was zelfs hoger. (Foto: GreenCity Solutions)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl