Maandagmiddag werd in de Alkmaarse Spoorbuurt en directe omgeving herdenkstenen gelegd bij woningen van Joodse mensen, die hier in vrijheid leefde tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het is de zesde keer dat de Stichting Gedenkstenen Joods Alkmaar herdenkstenen legt.

"We hebben nu in Alkmaar 133 stenen gelegd bij 58 panden, met die van vandaag meegerekend", zegt Anneke van Wordragen-Smits namens de stichting. Onder begeleiding van vioolmuziek werden maandag 17 stenen onthuld bij negen woningen in de Spoorbuurt.

Voorheen werden de stenen 'struikelstenen' genoemd, niet om er fysiek over te struikelen, maar om de geest even te laten stilstaan bij wat er in de oorlog gebeurd is. 'Strumpfelsteine' noemde de Duitse initiatiefnemer van de gedenkstenen.

Sinds 2016 zijn de stenen in Alkmaar in eigen beheer vervaardigde zwart granieten herdenkingsstenen en eind 2018 zijn ook de eerste messing exemplaren door deze granieten herdenkingsstenen vervangen. De stichting stelt alles in het werk om nabestaanden te vinden om samen een herdenksteen te kunnen leggen. "Het geeft zoveel voldoening om dit terug te mogen doen."
Bekeken: 2530x