Alkmaar Centraal


Marktpartijen en overheden in regio Alkmaar tekenden letterlijk voor het opkrikken van de woningbouw van 1.000 naar 2.000 woningen in 2022. "Woorden omzetten in acties", was het devies op de drukbezochte jaarlijkse werkconferentie van de Woningmakers, die vrijdag plaatsvond in de Cultuurkoepel in Heiloo.

De versnelling is een logische stap na de overeenstemming die de Woningmakers – een samenwerkingsverband van marktpartijen in de woningbouw – met de gemeenten en provincie in januari sloten om de regionale woningmarkt vlot te trekken. Tijdens de werkconferentie gingen zestig professionals van woningcorporaties, ontwikkelaars, makelaars, gemeenten en provincie met elkaar in discussie over de belemmeringen op de huidige woningmarkt en hoe de woningbouwproductie daadwerkelijk op te voeren.

In het rapport van Companen uit begin 2019 is uitgegaan van 1.420 nieuwe woningen in 2019, maar nu al is duidelijk dat het realistischer is om voor een krappe 1.000 te gaan. Joke van de Berg, voorzitter van Woningmakers: "Naar 2.000 woningen in 2022 is een forse – maar geen onmogelijke – opgave. Afgelopen jaar is gewerkt aan onderling vertrouwen tussen overheden en marktpartijen. Dat heeft tot nu toe niet direct tot extra woningen geleid, maar heeft wel de basis gelegd om de komende jaren wel die extra woningen te kunnen bouwen."

Alkmaars wethouder Paul Verbruggen is het daar volledig mee eens: "Overheden en marktpartijen werken steeds nauwer met elkaar samen om de knelpunten van de regionale woningmarkt in kaart te brengen. En belangrijker nog: ze ook weg te nemen. Minister Kajsa Ollongren haalde deze regionale samenwerking afgelopen week in beantwoording van Kamervragen als lichtend voorbeeld. Nu is het moment daar om het onderlinge vertrouwen en de kennis die we hebben om te zetten in actie en de benodigde aantallen woningen in de regio Alkmaar te halen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl