Alkmaar Centraal


In slechts zeven van de 47 gemeenten in Noord-Holland zijn genoeg kinderen gevaccineerd om voor gangbare ziekten beschermd te worden door groepsimmuniteit. Dit meldt mediapartner NH Nieuws. Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk zitten ook ruim onder de grens. Het percentage verschilt wel per vaccinatie, zo ligt die voor BMR veel hoger dan die voor pneumokokken.

Voor groepsimmuniteit wordt een percentage van 95 procent gehanteerd. De andere vijf procent heeft dan maar een kleine kans om besmet te worden. Heerhugowaard blijft wat betreft twee jaar oude kinderen hangen op 91,9 procent, Langedijk op 91,8 procent en Alkmaar scoort binnen het HAL-gebied het laagst met 90,3 procent. Bergen haalt overigens slechts 84,7 procent. In de wijde regio zitten Uitgeest en de Beemster wel aan de veilige kant met 95,3 en 95,5 procent.

In antwoord op vragen van de VVD laat het Alkmaarse college weten dat er in de afgelopen vier jaar binnen de gemeente geen kinderen met mazelen of meningokokken zijn gemeld. Ook laat het weten dat de vaccinatie tegen meningokokken dit jaar is uitgebreid door het Rijks: 14-jarigen en de typen A W en Y zijn toegevoegd. Daarmee is een inhaalslag geweest voor kinderen geboren in de jaren 2001 tot en met 2005.

Forte Kinderopvang, onder andere actief in Alkmaar en Heerhugowaard, liet in mei al weten ongevaccineerde kinderen te gaan weigeren, als deze het dekkingspercentage onder de 95 procent zullen drukken. Dat was toen in ieder geval nog niet het zo.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl