Alkmaar Centraal


Het Molenfonds heeft 15.000 euro beschikbaar gesteld voor het vervangen van de vijzel van Poldermolen D in Stompetoren. De lange houten schroef die het water omhoog brengt, is aangetast door schimmels en deels ook kapot. Met een nieuwe van duurzaam hardhout kan de molen weer zijn oude functie vervullen: het bemalen van sectie D van de Schermerpolder.

Poldermolen D werd begin 1635 gebouwd als ondermolen van de dubbele driegang bij Oudorp. Toen de drooglegging van de Schermeer drie maanden later afgerond werd, is de molen ontmanteld en bij Stompetoren weer opgebouwd voor bemaling van de 315 hectare grote sectie D. In 1875 is het scheprad vervangen door een vijzel. In 1929 werd de molen afgelost door het elektrische gemaal Wilhelmina.

In 2006 werd de molen weer maalvaardig gemaakt met een verdiepte achterwaterloop en een langere vijzel. Ook werd de 300 meter lange voorsloot weer open gegraven, zodat de molen weer kan uitmalen op de Noordervaart. Die langere vijzel kan nu vervangen worden. (foto: Wikimedia / Dguendel)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl