Strijkmolen K aan de Noordschermerdijk in de Schermer ondergaat een grote renovatie. Dit is hard nodig want de molen uit 1631 is er niet zo best aan toe, al is dat van buiten niet echt te zien. Ook zal de waterloop onder deze monumentale 'achtkantige binnenkruier' worden hersteld. De molen is eigendom van de Schermer Molens Stichting.

Strijkmolen K werd samen met drie vergelijkbare molens gebouwd om het overtollige water van de Raaksmaatboezem op de Schermerboezem uit te malen. De boezems zorgden voor een beperkt hoogteverschil waardoor "strijken" volstond. Nadat in 1941 de boezems hetzelfde waterpeil als het kanaal kregen ging de functie verloren. Molen K is de middelste van drie overgebleven molens. Officieel vallen ze onder Oterleek.

Molen K is bereikbaar per houten brug, dus voor het zware materieel is een ponton neergelegd. Daarna volgt renovatie van het interne mechanisme, het gevlucht (wiekenkruis), delen van het exterieur en de ondergrondse waterloop. Restanten van de vijzel (de schroef die het water omhoog bracht) en het vijzelwiel waren opgeslagen bij de Museummolen te Schermerhorn en worden hersteld en wel teruggeplaatst. (foto: F. Oudejans)
Bekeken: 2309x