Alkmaar Centraal


KunstNetTV maakte in 2002 een filmportret over architect Abe Bonnema. In Alkmaar zijn veel gebouwen van zijn hand te vinden, onder andere de Huisvuilcentrale, het in de volksmond bekende Indianendorp en het Alkmaarse stadskantoor.

Toonaangevende architectuur van een architect die niet alleen in Nederland bekendheid genoot. Het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) organiseert op 14 juli een fietstocht naar alle bekende gebouwen. Voor KunstNetTV aanleiding om het bijzondere filmportret nogmaals onder de aandacht te brengen.

Abe Bonnema (1926-2001) studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na zijn studie begon hij in Leeuwarden een bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening . Later verplaatste hij zijn bedrijf naar zijn woonplaats Hardegarijp.

Architect en functionalist Abe Bonnema hield zich bezig met woningbouwprojecten. De laatste twintig jaar bouwde hij vooral grote kantoorgebouwen. Deze gebouwen waren voor hem gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen van de gebruiker. De vorm komt voort uit de functie en de kleur contrasteert het meest met de directe omgeving. Tijdens zijn leven ontving Abe Bonnema diverse architectuurprijzen. In diverse grote (internationale) musea vonden exposities over zijn werk plaats. Sinds 2013 wordt tweejaarlijks de Abe Bonnemaprijs voor architectuur uitgereikt om zijn gedachtegoed in ere te houden.

Kijk voor meer KunstNetTV programma’s op www.kunstnet.tv. KunstNet is dagelijks om 10:00 uur en 22:00 uur te zien op HALStad Centraal TV.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl